thumb image

Robotmaaier in de baan

16 mei 2024

De robotmaaier is aan het werk op in de baan.  Wanneer deze in bedrijf is zijn de knipperlichten aan. Kom je de maaier tegen, speel dan gerust door. De maaier is voorzien van veiligheidssystemen. Een paar aandachtspunten:

Landt je bal precies in de baan van de maaier, wacht dan rustig af. De bal komt tegen de voorrollen van de machine aan en wordt ‘weg getikt’ naar de zijkant van de machine. Vervolgens mag je de bal vrij droppen (zonder strafslag) op de plek waar hij ongeveer lag. Mocht de bal toch ‘opgegeten’ worden door de maaier, dan mag je – zonder straf – een nieuwe bal in het spel brengen. Probeer nooit de bal op het laatste moment voor de machine weg te pakken.

Blijf op afstand van de maaier (min. 10 meter) en houd rekening te met de rijrichting van de machine (maaibanen in lengte van de fairway). Zet je buggy of trolley niet in de maaibaan (of de volgende maaibaan) van de machine. Sla niet als je de machine kunt raken. Bij het rijden van fairway naar fairway moet de machine soms ook de paden volgen. Kom je de machine tegen, stap dan even opzij zodat deze ongehinderd door kan rijden.

Veiligheid
De robotmaaier is uitgerust met diverse sensoren en veiligheidssystemen. Hij zal automatisch stoppen als er golfers of tassen op zijn weg komen. Na enkele minuten hervat de machine zijn werk. Ook een buiten de bunker liggende wordt door de robotmaaier als obstakel gezien. De maaier zal stil blijven staan tot de hark weg is. Om de maaiwerkzaamheden niet onnodig te vertragen is het daarom van belang de hark op de juiste manier in de bunker te plaatsen, zoals aangegeven op de foto.

De robotmaaier zal nooit zelfstandig de openbare weg of openbare wandelpaden oversteken. De greenkeepers verplaatsen de maaier over deze wegen en paden. Achterop de machine zit een rode noodstopknop. Wanneer deze wordt ingedrukt gaat de motor onmiddellijk uit. Gebruik deze alleen in echte noodgevallen.