thumb image

Paddenstoelenparade

2 november 2022

Vooral in de herfst zijn de meeste paddenstoelen te zien. Dit heeft te maken met de nog warme en doorgaans vochtige ondergrond. Paddenstoelen zijn het vruchtlichaam van een schimmel. Het grootste deel van de paddenstoel bevindt zich onder de grond in de vorm van schimmeldraden. Deze bodemschimmels ruimen het organisch materiaal op, zoals bladeren, hout, dode insecten en zetten dit materiaal om in voeding voor o.a. planten en bomen. Tevens transporteert de schimmel mineralen vanuit de bodem naar de boomwortels, in ruil voor voedingsstoffen (glucose).

Een aantal van deze schimmels leven in symbiose (met meestal bomen). Een voorbeeld is de alom bekende vliegenzwam, die vaak bij berken te zien is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in een gezond bos, de bomen via het uitgebreide netwerk aan schimmeldraden met elkaar communiceren, voedingsstoffen uitwisselen en elkaar beschermen tegen het binnendringen van schadelijke organismen.

Het snelle groeien van paddenstoelen, de vaak grillige vormen en de bijzondere kleuren werden vanuit een oud bijgeloof aan tovenarij toegeschreven. Vandaar de benamingen als: heksenkring, duivelsei, heksenboleet, etc. In Nederland komen zo’n 8500 soorten paddensoorten voor. Het merendeel is te herkennen aan een steel met een hoed (b.v. vliegenzwam). Zoals de foto’s laten zien, kunnen ze ook een andere verschijningsvorm hebben. Ook deze paddenstoelen zijn op de golfbaan aangetroffen:

 

Flora & Fauna-groep

Foto’s: Kees van Rijsbergen